Aktualności z życia szkół
Ważne materiały dotyczące egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie są dostępne na stronie:
W Serwisie dostępne są testy pisemne, arkusze praktyczne oraz przykładowe rozwiązania z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie opracowane przez Centralną Komisję Egzaminacyjną.
W XXI POWIATOWYM KONKURSIE KOLĘD I PASTORAŁEK organizowanym przez I LO w Chrzanowie wyróżniona została reprezentacja naszego Ośrodka. Grupa Świerszcze z solistką Nicolą Z. zdobyła I miejsce w kategorii zespoły, a Natalia S. wyróżnienie w kategorii soliści.
Muffiny piernikowe zostały docenione w ogólnopolskim świątecznym konkursie cukierniczym organizowanym przez SOSW w Dąbrowie Górniczej. Radujemy się, bo do konkursu przystąpiło 27 szkół, a nasza praca jest w finałowym top 10. Informacja z 22 grudnia 2022.
„Choinka z kolędami” - taki tytuł miał apel świąteczny w dniu 20 grudnia. Zespoły i wokaliści reprezentujący niemal wszystkie klasy przypomnieli kolędy, pastorałki i piosenki bożonarodzeniowe te bardziej i mniej znane.
Czerwona, czarna, zielona, ziołowa…- HERBATA. 15 grudnia ma swoje święto. Z tej okazji uczniowie BS i SPdP spędzili miło czas przy herbatce parząc, smakując, delektując i słuchając ciekawostek o tym popularnym napoju. Organizatorzy zadbali także o słodki poczęstunek, który dopełnił to herbaciane spotkanie.
Uczniowie SPDP odwiedzili wystawę 80 Konkursu Szopek Krakowskich. Wystawa ma miejsce w Muzeum Krzysztofory przy Rynku Głównym w Krakowie. Odwiedziliśmy również Jarmark Świąteczny. Pogoda dopisała, w Krakowie towarzyszyło nam cały czas słońce.
Odbyły się przedświąteczne warsztaty pod fachowym okiem Pani Oliwii. Uczniowie Szkolnej Grupy Branżowej doskonalili sprawność manualną, uczyli się obsługi narzędzi potrzebnych podczas prac dekoratorskich. Powstały piękne, świąteczne dekoracje.
W Branżowej Szkole w listopadzie był realizowany projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich POPOJUTRZE_ZAWODOWO. Projekt polegał na przeprowadzeniu działań mających na celu poszerzenie kompetencji odbiorców. Uczniowie w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii brali udział w zajęciach gastronomicznych, które prowadził pan Sebastian Gołębiewski. Uczyli się przygotowania potraw kuchni vege. Poznawali produkty, sposoby przygotowania i podawania tych potraw. Warsztaty były bardzo ciekawe i przyniosły uczniom i nauczycielom poznanie wielu nowych wiadomości i umiejętności.
Na naszej zabawie andrzejkowej były wspólne tańce, wróżby i poczęstunek.
Szkolna Grupa Branżowa uczestniczyła w profesjonalnym szkoleniu przeprowadzonym przez pracowników firmy Atlas. Podczas prezentacji uczniowie poznali ciekawe właściwości różnych materiałów mineralnych, a w szczególności gipsu. Specjaliści firmy Atlas podzielili się nami wieloma praktycznymi radami dotyczącymi pracy zawodowej, jej organizacji i planowania. Na zakończenie wszyscy uczniowie otrzymali firmowe gadżety, a najaktywniejszy uczeń nagrodę specjalną!
W ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości odbyło się spotkanie uczniów klas trzecich z doradcą zawodowym Powiatowego Urzędu Pracy w Chrzanowie. W trakcie spotkania omawiano zagadnienia związane ze zmianami na rynku pracy.
Uczniowie naszego Ośrodka uczestniczyli w magicznym przedstawieniu w Teatrze Ateneum w Katowicach. „Babcia na jabłoni” przeniosła nas w zaczarowany świat marzeń i pięknych, dobrych słów, które zamieniają zmartwienia w wyzwania i sprawiają, że lepiej rozumiemy innych ludzi.
Laureaci Ogólnopolskiej Spartakiady Zawodowej z opiekunami byli na weekendowym pobycie w Hotelu NAT *** w Ustroniu. Była to nagroda za zdobycie pierwszego miejsca w Spartakiadzie. Uczniowie odwiedzili Muzeum Ustrońskie, Pijalnię Wód w Parku Zdrojowym i inne atrakcyjne miejsca Ustronia. Skorzystali także z hotelowej strefy Wellness & SPA.
Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy wystąpili w VI festiwalu twórczości Osób Niepełnosprawnych „Pięknie żyć”.
Uczniowie przypomnieli wydarzenia historyczne związane z odzyskaniem niepodległości. Usłyszeliśmy także okolicznościowe wiersze. Cukiernicy przygotowali ciasteczka udekorowane symbolami narodowymi.
Odbyła się druga część warsztatów ceramicznych i sztuki fotografii zorganizowanych dla naszych uczniów w skansenie w Wygiełzowie. Szkliwiono i malowano garncarskie prace przygotowując je do wypalania.
Z produktów przyniesionych przez uczniów BS I stopnia oraz SPdP kucharze drugich i trzecich klas przygotowali zdrowe i pyszne kanapki. Posiłek poprzedziły krótkie prelekcje o zdrowym odżywianiu.
Uczniowie cukiernicy odwiedzili cukierników w szkole w Dąbrowie Górniczej. Na wspólnych warsztatach wykonali ciasteczka w kształcie flagi, godła i konturów Polski, czyli PATRIOTYCZNE SŁODKOŚCI NA DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI. Nie zabrakło również tradycyjnych rogali Marcińskich.
Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy wzięli udział w wycieczce do Centrum Nauki i Zmysłów WOMAI w Krakowie. Zobaczyli wystawę „W stronę światła”, mogli też wykonywać różne eksperymenty. Przy pięknej słonecznej pogodzie spacerowali również po krakowskim starym mieście.
Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy przypomnieli o tym dniu:
„Są dni pełne radości, szczęścia i uniesień.
Ale są też inne – pełne zadumy i smutku.
I taki jest listopadowy dzień,
kiedy to przychodzimy na cmentarze, zapalamy znicze, tęsknimy, wspominamy.
Niestety, życie ma swój początek i swój koniec.
Tylko od nas zależy, co ocalimy i o czym będziemy pamiętać”.